sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Retkellä Verlassa

Kävin viime kesänä yhtenä kauniina heinäkuun päivänä Verlassa. Siellä sijaitsee Unescon maailmanperintökohde, 1870-luvulta peräisin oleva kaunis puuhiomo- ja pahvitehdasmiljöö. Tehdas toimi aina vuoteen 1964 asti, jonka jälkeen siitä tehtiin museo. Tehtaan sijainti on mitä kaunein Verlankosken äärellä keskellä vihreää seutua.


Museoon pääsee tutustumaan ainoastaan tasatunnein oppaan johdolla. Kierros vaikutti mielenkiintoiselta, mutta me osuimme paikalle huonoon aikaan, joten museo jäi meiltä näkemättä. Tehdasalue oli kuitenkin näkemisen arvoinen sinänsä. Vanhassa makasiinissa on kahvila ja ruukkikylässä pieniä puoteja ja putiikkeja. Alueelta löytyy myös viinipuoti.



Pienen kävelymatkan päässä tehdasalueesta on löydetty kalliomaalauksia, joiden iäksi on arvioitu 7000 vuotta. Ne ovat edelleen nähtävissä joen toiselta puolelta vastarannan suoraan vedestä nousevassa korkeassa kalliossa. Tutkijat ovat erottaneet kuvasta kahdeksan hirveä ja kolme ihmistä. En yhtään ihmettele, että esi-isämme kelpuuttivat nämä kauniit maisemat asuinseudukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!