sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Isäinpäivän ilta

Minun perheessäni vietettiin isäinpäivää jo viikko sitten, kun isä ja sisko olivat illallisella luonani. (Olin epähuomiossa ostanut varsinaiselle isäinpäivälle lipun Samuli Edelmanin konserttiin Finlandia-talolle.) Isä tuli luokseni jo aikaisemmin päivällä ja laitoimmekin illallisen lopulta yhteistyönä.


Tarjosin pääruoaksi kasvislasagnea, buffalomozzarellasalaattia ja Fazerin maukasta maalaisleipää. Lihansyöjille oli lisäksi pippuripihvit, jotka isäni paistoi sopivaksi. Paistan itse sen verran harvoin pihvejä, että yleensä niistä tulee tahtomatta läpikypsiä.

Kasvislasagnea varten yhdistin kaksi reseptiä ja lopputulos oli todella hyvä. Tätä tulee varmasti tehtyä uudestaankin. Olen onneton keittämään mitään maitopohjaista, joten en enää edes yritä valkokastiketta. Tässä reseptissä se on korvattu toimivalla tavalla.

Kasvislasagne

lasagnelevyjä
munakoiso
suolaa munakoison itkettämiseen
kesäkurpitsa
rasvaa munakoison ja kesäkurpitsan paistamiseen
500 g pastakastiketta, esim. tomaatti-basilika
2,5 dl Creme Bonjour Cuisine sipulisekoitusta
basilikaa
yrttimaustetta
juustoraastetta

Viipaloin kesäkurpitsa ja munakoiso. Itketä munakoisoviipaleita asettamalla ne leivinpaperin päälle ja ripottelemalla päälle suolaa. Anna viipaleiden olla 10-20 minuuttia. Pyyhi lopuksi talouspaperilla suola ja vesi pois. Paista kesäkurpitsan ja munakoison viipaleita paistinpannulla, jotta ne pehmenevät ja saavat väriä. Siirrä viipaleet syrjään. Kuumenna paistinpannulla pastakastike ja sekoita siihen sekaan Creme Bonjour -kastike. Laita tilkka kastiketta paistovuoan pohjalle ja sen jälkeen peitä pohja lasagnelevyillä. Peitä levyt isolla kauhallisella kastiketta ja lado päälle kasvisviipaleita. Ripottele viipaleiden päälle yrttimaustetta ja tuoretta tai kuivattua basilikaa. Lado päälle uusi kerros lasagnelevyjä ja toista tätä kunnes vuoka on täynnä. Omaan vuokaani taisi mahtua kolme kerrosta. Kaada loppu kastike päällimmäisen kerroksen lasagnelevyjen päälle ja ripottele juustoraastetta maun mukaan. Paista 200 asteisessa uunissa 35 minuuttia.
Jälkkäriksi leivoin aamupäivällä Lintzin vadelmatorttua. Reseptin olin napannut vuosia sitten Kotivinkki-lehdestä. Kokeilin sitä nyt ensimmäistä kertaa ja huomasin, että tässä tortussa ohut taikina on kaikista parasta lopputuloksen kannalta. Kannattaa siis välttää liian paksuja reunoja ja kantta. Lopputulos oli rapean herkullinen ja makea. Tarjosin tortun kanssa Valion paksua vaniljakastiketta, joka toimi tosi hyvin.

Lintzin vadelmatorttu

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
150 g mantelijauhetta
0,5 dl korppujauhoja
1 tl kanelia
4 dl vadelmahilloa
pinnalle tomusokeria

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Lisää kuivat aineet. Sekoita ne nopeasti tasaiseksi. Painele 3/4 taikinasta voidellun irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 20-24cm) pohjalle ja reunoille. Levitä hillo. Kauli lopputaikina 0,5 cm paksuksi levyksi jauhoja apuna käyttäen (voit nostaa taikinan hetkeksi jääkaappiin). Leikkaa levystä veitsellä tai taikinapyörällä 2cm leveitä suikaleita. Nosta ne ristikoksi tortun päälle. Paista torttua 175 asteessa uunin alatasolla yksi tunti. Anna jäähtyä hieman. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta isänpäivämenulta. Kiitos Lintzin vadelmatorttureseptistä. Laitoin muistiin. Aion kokeilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!