sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Iltapäivä Emmassa

Taidenäyttelyissä käyminen on talvikuukausina jäänyt vähemmälle. Olen jostain syystä sillä saralla paljon aktiivisempi kesäaikaan. Pari viikkoa sitten kävimme kuitenkin Piikkipaatsaman kanssa Emmassa katsomassa Pop Art Design -näyttelyn.

Pop-taide syntyi sotien jälkeen Yhdysvalloissa, kun ihmiset vaurastuivat ja heillä oli varaa kuluttaa enemmän. Taiteilijat ja muotoilijat kiinnostuivat arkipäiväisitä esineistä ja ilmiöistä, kun sarjatuotanto ja muovi uutena raaka-aineena mahdollistivat uudenlaisen tavan valmistaa esineitä.

Emmassa on nähtävillä muun muassa Eero Aarnion Pastilli-tuoli, joka monien muiden Aarnion värikkäiden ja leikkisien töiden tavoin edustaa hyvin pop-taiteen henkeä. Näyttelyssä on esillä teoksia myös Andy Warholilta, joka aloitti 50-luvulla uransa mainosgraafikkona ja jonka mainostyöt keräsivät aikoinaan useita palkintoja. Näyttelyn mainos- ja fonttiosuus olikin yksi mielenkiintoisimpia kokonaisuuksia.

Näyttely osoittautui muutenkin kiinnostavammaksi kuin etukäteen kuvittelin. Alussa nousi nopeasti mieleen perustavaa laatua oleva kysymys siitä, mikä tässä nyt on sitä taidetta. Siksi näyttelyssä oli erityisen tärkeää yrittää samaistua kyseessä olevaan aikakauteen ja muistaa, että tuolloin tapahtui valtava kulttuurinen murros hyvinvoinnin kasvaessa. Kulutustavarat, mainokset, elokuvat ja pop-musiikki muuttuivat arkipäiväisiksi asioiksi.

Pop Art Design -näyttely on auki 10.5. asti, joten Emmaan vaan, jos aihe kiinnostaa!

Näyttelyn jälkeen pistäydyimme teelle museon kahvilaan SIS. Deli + Caféhen, jossa vaihdoimme ajatuksia näyttelystä ja söimme  tomaattifetamuffineja ja pasteijoita. Täytyy ihan erikseen mainita, että ne olivat yllättävän maistuvia ja hyviä. Taidettiin vielä jälkkäriksi jakaa keskenämme pala suklaakakkua. Kahvila on selvästi muidenkin kuin museovieraiden suosiossa enkä yhtään ihmettele. Loistavat tarjoilut!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!