keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Reseptejä

Olen päässyt jo pitkälle käyttämättömien elintarvikkeiden hyötykäytössä (jee!), josta kirjoitin täällä. Tein viikonloppuna lihapullia ja makaronilaatikkoa ja osa on pakastettu arki-iltojen varalle, jolloin en jaksa tehdä mitään kovin suuritöistä. Seuraavaksi voisin tehdä teriyakilohta, sillä jääkapissa olevalla teriyakikastikkeella on varmasti jokin käytettävä ennen -päivä, joka saattaa olla aika pian...

Alla oleva makaronilaatikon resepti on ihan huippu ja sen avulla laatikosta tulee kiinteää ja maukasta. Resepti on alun perin bongattu Painonvartijoilta, jolloin siinä käytettiin kevyttuotteita. Tavallisilla tuotteilla siitä tulee kuitenkin ihan normaali makaronilaatikko. (Itse laitan kyllä enemmän juustoa kuin tuon neljä ruokalusikallista...)

Makaronilaatikko

5 dl ruis- tai täysjyvämakaronia
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl basilikaa

Munamaito:
8 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
4 rkl juustoraastetta

Mittaa raaka makaroni voideltuun uunivuokaan. Ruskista jauheliha ja sipuli öljytilkassa ja mausta seos paprikajauheella, suolalla ja basilikalla. Kaada seos makaronien joukkoon. Sekoita maito, munat, suola ja juustoraaste keskenään ja kaada vuokaan. Sekoita. Paista 200 asteessa alatasolla noin 45 minuuttia.

Jos joutuisin tietämättäni johonkin kamalaan kokkiohjelmaan, tekisin ensimmäisessä jaksossa edellisen makaronilaatikon ja seuraavassa näitä herkullisia lihapullia. Sen jälkeen varmaan luovuttaisin suosiolla... Pidän erityisesti tuosta soijanmakuisesta liemestä, joka on oivallista erityisesti silloin kun tekee mieli sushia, mutta on syönyt liikaa ulkona eikä jaksa alkaa vääntämään sushia itse (olen kokeillut - se riisioperaatio viuhkoineen on uuvuttava). 

Mehevät uunilihapullat

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl vettä
1 dl korppujauhoja
400 g naudan jauhelijaa
2 kananmunaa
suolaa ja mustapippuria
0,5 l lihalientä
0,5 dl soijakastiketta

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita kulhossa sipulit, vesi, korppujauhot, jauheliha, kananmunat, suola ja mustapippuri tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele taikinasta lihapyöryköitä ja laita ne uunivuokaan. Valmista kuuma lihaliemi. Sekoita lihaliemeen soijakastike ja kaada liemi vuokaan pyöryköiden päälle. Kypsennä lihapyöryköitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Lopuksi vielä ohrarieskan ohje. Teen itse ohrarieskan maitoon, jolloin siitä ei tule hapanta kuten piimään tehdystä rieskasta.

Ohrarieska

1,5 l maitoa (josta 0,5 litraa ryynien liottamiseen)
3-4 dl rikottuja ohraryynejä
3 munaa
0,5 dl vehnäjauhoja
suolaa

Laita ryynit likoamaan 0,5 litraan maitoa muutamaksi tunniksi. Keitä ohrapuuro ryyneistä ja maidosta (käytän itse tähän punaista maitoa). Jäähdytä puuro. Lisää munat kun puuro on jäähtynyt (muuten kananmunat hyytyvät kun joutuvat kosketuksiin kuuman puuron kanssa). Lisää puuron joukkoon vehnäjauhot ja suola. Kaada puuro korkeareunaiselle uunipellille, joka on vuorattu leivinpaperilla. Paista 250 asteessa noin puoli tuntia kunnes pinta on saanut kauniin värin.

*Vinkki: jos maitopohjainen puuro palaa kattilanpohjaan kiinni (kuten minulla aina), sen saa irti keittämällä kattilassa jonkin aikaa vettä ja runsaasti suolaa. Kun suolavettä seisottaa kattilassa seuraavaan päivään, lähtee ruskea töhnä helpommin irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!