lauantai 1. kesäkuuta 2013

Virtahevon katkenneet torahampaat

Kävin Ateneumissa katsomassa Linnan aarteet -näyttelyn, joka perustuu normaalisti Presidentinlinnassa esillä olevaan taiteeseen. Nythän Presidentinlinna on peruskorjattavana ja linnanjuhlat eivät ole ainoa, joka on evakossa. Linnan taidekokoelma koostuu keisarillisesta taidekokoelmasta sekä Ateneumin Presidentinlinnaan tallettamista teoksista.

Näyttely osoittautui odotuksiani mielenkiintoisemmaksi. Aloitimme kierroksen salista, jossa oli esillä presidenttien sekä heidän puolisoidensa muotokuvat. Erityisesti puolisoiden muotokuvat olivat kiinnostavia, sillä oletettavasti he olivat saaneet vaikuttaa maalauksiin enemmän kuin presidentit virallisiin muotokuviinsa. Esimerkiksi Pentti Arajärvi oli vaatinut muotokuvaansa mukaan muumikravatin, josta Pikku-Myy ja Muumimamma oli maalattu silminerotettavasti. Puolisoiden vaatetus kuvastaa totta kai myös aina kyseessä olevaa aikaa, mutta mielenkiintoista oli huomata seassa toisaalta lähes kirkollista pukeutumista, pröystäilevää ja toisaalta taas hyvinkin vaatimatonta vaatetusta.

Vaikuttavia teoksia löytyi myös seuraavasta salista, jossa oli 1850-luvun nykytaidetta. Ajalle tyypillistä oli lähes valokuvamainen tarkkuus ja terävät piirteet. Maalauksissa oli käytetty kirkasta valoa tavalla, joka loi niihin jännän tunnelman. Erityisesti mieleen jäi Ferdinand von Wrightin Hanhiperhe. Ateneumin sivuilta löytyy kuvia teoksista, mutta valokuvaan ei oikein pysty vangitsemaan maalauksen olemusta. Käykää siis ihmeessä tutustumassa Ateneumissa oikeisiin teoksiin! Näyttely on avoinna syyskuuhun asti.
 
Osallistuin taannoin illanistujaisiin, jonne vein mukanani poropiirakkaa ja salaattia. Molemmat olivat hyviä reseptejä, joten tässä teillekin kokeiltaviksi.
Poropiiras

1 piirakkapohja (pakaste tai itse tehty)
2 rkl öljyä tai voita
1 sipuli
400 g poron paistijauhelihaa tai 200 g kylmäsavuporoa (itse käytin kylmäsavupororouhetta)
1 dl kermaviiliä
2 dl kuohukermaa
4 munaa
2,5 dl juustoraastetta
2 tl hienonnettua viherpippuria (sen puuttuessa maustekaapista käytin itse mustapippuria)
suolaa tarvittaessa (pororouhe oli tosi suolaista, joten lisäsuolaa ei tarvittu)
1 dl persilijaa (jätin tämän pois, koska en tykkää persilijasta)

Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle kuivattuja herneitä painoksi. Paista 200 asteessa 10 minuuttia.

Ruskista porojauheliha ja sipuli öljyssä. Jäähdytä. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Jos käytät kylmäsavuporoa tai -rouhetta, leikkaa siivut paloiksi, yhdistä ruskistettuun sipuliin ja sekoita muiden aineiden kanssa.

Kaada täyte esipaistetulle piiraspohjalle ja paista 200 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Juustoleipä-melonisalaatti

200 g juustoleipää (olen kyllä lapsesta oppinut kutsumaan tätä leipäjuustoksi, en juustoleiväksi...)
puolikas cantaloupe- eli verkkomeloni
1 kurkku
1 jääsalaatti
1 lollo rosso -salaatti
n. 100 g tuoreita mansikoita tai pensasmustikoita

kastike:
2 rkl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
0,5 rkl hunajaa
0,5 tl oreganoa tai muuta tuoretta yrttiä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Paloittele ja pilko salaattiainekset. Sekoita kastikeainekset keskenään ja pirskottele salaatin päälle.
Kävin myös taannoin pitkästä aikaa Kirsi Vaaliolla hierottavana, kun lapaluut, niska ja leuka olivat tarpeeksi toivottomassa jumissa. (Tiedän kyllä, että fiksumpaa olisi käydä hierottavana vähän aikaisemmin...) Vaikka lihasjännitykseni todennäköisesti syntyy ihan siitä, että istun tietokoneen edessä 8-10 tuntia päivässä, olen löytänyt ison avun hartiajännitykseen ääniammattilaisille suunnatusta voice massage -hieronnasta.

Ensimmäisen kerran havahduin epänormaaliin hartiaseudun lihasjännitykseen, kun valitin hammaslääkärille julmetun voimakasta hammassärkyä. Tohtori otti hampaista röntgenkuvatkin, muttei yrityksistä huolimatta löytänyt niistä mitään vikaa, mutta totesi, että nämä sun leukalihakset on kyllä aika jumissa. Kävin voice massage -terapeutilla ja säryt katosivat. Wow!

Voice massage -hieronta eroaa tavallisesta hieronnasta siten, että siinä käsitellään myös rintakehän, niskan ja kaulan lihaksia sekä purentalihaksia. Tavallinen hieronta keskittyy usein pelkästään selän eri osiin ja siksi en ole saanut siitä apua. Jos kiinnostuit, käy tutustumassa Kirsin sivuihin! Turussa on myös loistava voice massage -hieroja Kanerva Rautio. Hänen hoitolansa Caneren tilat ovat aivan torin laidalla. Muita voice massage -terapeutteja sekä lisätietoja tekniikasta löytää VM-yhdistyksen nettisivuilta.

Ai niin, mitä kirjoitukseni otsikko tarkoittaa (Virtahevon katkenneet torahampaat)? Kirsi neuvoi viimeksi harjoituksen, jonka avulla voin venyttää ja rentouttaa leukalihaksiani kotikonstein. Siinä asetetaan kaksi viinipullonkorkkia lappeellaan takahampaiden väliin ja annetaan lihasten venyä muutamia minuutteja. Tämä on yllättävän rankka harjoitus ellei leuat ole jotenkin automaattisesti kaukana toisistaan (ei mulla). Tajusin yksi ilta vilkaistessani peiliin, että korkit suussa näyttävät ihan virtahevon katkenneilta torahampailta... :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!