maanantai 6. helmikuuta 2012

Lisää vieraita!

Yksi ehdottomasti parhaimmista asioista uudessa Helsingin elämässäni ovat vieraat, joita olen saanut kestitä viikoittain. Paitsi että pidän kokkailemisesta on ihana nähdä hyviä ystäviä rauhallisissa merkeissä. Viime perjantaina minulla oli kunnia saada luokseni kolme työkaveriani, joiden iloisessa seurassa viihdyn hyvin vapaa-ajallakin. Puhuimme kylläkin koko illan vilkkaasti työasioista, mutta se teki kaikessa rakentavuudessaan vain hyvää.

Tässä teille kokeiltaviksi illallisteni menu: paistettua siikaa risottotäytteisillä uunipaprikoilla ja fenkolikastikkeella, jälkiruuaksi karviaisrahkapiirakkaa. Voin lämpimästi suositella, sillä varsinkin pääruan makuyhdistelmä on loistava. Pääruuan reseptit on napattu Kodin Kuvalehdestä 3/2009.

Paistettua siikaa

600-800 g siikafileitä
voita paistamiseen
suolaa
sitruuna- tai limettimehua
tillisilppua

Kuumenna voi pannulla kullanruskeaksi. Paista kalafileet nopeasti molemmin puolin. Varo paistamasta liikaa, jotta fileet eivät murene rikki. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Ripottele päälle tillisilppua.

Risottotäytteiset uunipaprikat

2 isoa paprikaa
1 iso sipuli
3 rkl öljyä
2 dl risottoriisiä
8 dl kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 sitruunan mehu
2 dl parmesaaniraastetta
2-3 rkl hunajaa

Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Kuullota öljyssä isossa paistokasarissa. Lisää riisit kuullottumaan muutamaksi minuutiksi. Lisää kasvislientä vähän kerrallaan sitä mukaan kun riisi imee nesteen. Tarkkaile, imeekö riisi koko 8 dl lientä viinin lisäksi, vai riittääkö vähempi. Kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Risotto saa jäädä hyvin löysäksi. Lisää lopuksi valkoviini, sitruunamehu, raastettu parmesaani ja hunaja. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Täytä paprikat risotolla ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Tarjoa kalan ja kastikkeen kanssa.

Fenkolikastike

1 punainen paprika
200 g fenkolia
1 tomaatti
2 dl kuivaa valkoviiniä
200 g ranskankermaa
2 rkl hummerifondia
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl paprikajauhetta

Kiehauta paloitellut vihannekset pehmeiksi viinissä noin 10 minuuttia. Sekoita ja lisää muut aineet. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi ja kiehauta. Tarkista maku. Lisää halutessasi suolaa tai vielä vähän fondia. Ripaus sokeria pyöristää kastikkeen makua.

Karviaisrahkapiirakka

150 g digestive-keksejä
150 g voita
10 liivatelehteä
2 prk maitorahkaa
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
karviaishilloa tai vastaavaa

Murskaa keksit ja sulata rasva. Sekoita ne keskenään. Painele tasaiseksi kerrokseksi irtoreunaisen kakkuvuoan pohjalle. Voit laittaa kakkupaperia vuoan pohjalle, jolloin piirakka on helpompi siirtää pois vuoasta. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Mausta maitorahka sokerilla ja vaniljasokerilla. Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita se rahkaan. Purista liivatelehdet vedestä ja sulata ne kattilassa sitruunamehussa kuumentamalla. Sekoita liivate ja rahka ja levitä pohjan päälle. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna hyytyä seuraavaan päivään.

Vaihtoehtona piirakan ohessa tarjottavalle hillolle voit tehdä piirakan päälle marjahyytelön. Tällöin tarvitaan 6 liivatelehteä ja 1 dl mehua. Jos haluat paksumman kerroksen, niin tee tupla-annos. Voit laittaa myös marjoja ja hedelmiä kakun päälle.


Sain "tuparilahjaksi" tämän Marimekon hauskan Helsinki-mukin, joka sopii minulle vasta Helsinkiin muuttaneelle loistavasti.


Lahjaan kuului myös muutama Marimekon kaunis desing-keittiörätti. Otin toisen niistä heti käyttöön. Jännästi tuntuikin, että keittiön siivoaminen sujui samana iltana paljon sutjakkaammin! Tuntuuko teistä ikinä, että kauniit välineet vaikuttavat siivoamisintoonne?

1 kommentti:

  1. Hih siivous jos mikä on välineurheilua! ja saa ollakkin. mulle tosin vaikuttaa enemmän toimivuus ja tuoksu....jos väline on liian kaunis en raaski sitä käyttää :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!